Prijs-cd

Prijs-cd week 4: Maxwell Quartet - Haydn String Quartets & Folk Music

AVROTROS
foto: Linn Records
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 4: Maxwell Quartet - Haydn String Quartets & Folk Music
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
25 januari: Het Maxwell Quartet won in 2017 de eerste prijs én de publieksprijs tijdens een Internationaal Kamermuziek Festival.
In welke stad was dat? - Trondheim (Noorwegen)
26 januari: De beroemde Schotse ‘fiddler’ Niel Gow is ook de naamgever van een jaarlijks Fiddle Festival in Schotland. In welke stad vindt dat plaats? - Dunkeld (and Birnam)
27 januari: Joseph Haydn heeft zijn drie strijkkwartetten op.74 opgedragen aan een rijke Graaf, die er vermoedelijk goed voor heeft betaald. Wat was de naam van die Graaf? - Graaf Anton Georg Apponyi
28 januari: Hoeveel leden van het Maxwell Quartet dragen een baard? - Alle vier!
29 januari:Joseph Haydn heeft ook Schotse volksliedjes bewerkt (voor zangstem en pianotrio), veelal op teksten van een dichter die in het Schotse Alloway is geboren. Wat is de naam van die dichter? - Robert Burns (1759-1796)
30 januari:Het Maxwell Quartet maakte in 2019 óók al een CD waarop Schotse volksmuziek werd gecombineerd met strijkkwartetten van Haydn. Om welke Haydn-kwartetten ging het toen? - De drie kwartetten, op.71

Wat kon je winnen:


Na het uitzonderlijke succes van hun debuutalbum keert het Maxwell Quartet terug met een tweede opname van Haydn. De intrigerende juxtapositie van Haydn-strijkkwartetten met traditionele Schotse volksmuziek vormt opnieuw de basis van het programma.

Het Maxwell Quartet is anders dan andere kwartetten. ‘We love beer. And we love playing music.’ Zo kondigden deze Schotten een concert in de Drygate pub in Glasgow aan. Vier vrienden die samen opgroeiden, Schotse volksmuziek speelden en uitgroeiden tot een bijzonder strijkkwartet. Ze nemen het niet zo nauw met genregrenzen en spelen altijd met volle overgave. Maar vergis je niet, de heren maken serieus muziek: ‘Deze vier jonge Schotten leggen de lat hoog. Inventiviteit, ritmische energie en onberispelijke intonatie’, oordeelde France Musique over hun debuut-cd met Haydn-kwartetten.

CD-info
Maxwell Quartet
Colin Scobie, viool
George Smith, viool
Elliott Perks, altviool
Duncan Strachan, cello
Franz Joseph Haydn - Strijkkwartet op. 74
Nathaniel Gow - Coilsfield House - Drunk at Night, Dry in the Morning
Sìne NicFhionnlaigh - Fear a’ Bhàta - Da Full Rigged Ship / Da New Rigged Ship
The Burning of the Piper’s Hut – The Marquis of Huntly – Miss Gordon of Gight
Linn Records
CKD 641

Bekijk een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie