Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 31 - Water & Fire

  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 31 - Water & Fire

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Klassiek.

De winnaar van de prijs-cd wordt iedere dag bekendgemaakt in de uitzending van De Muziekfabriek. Direct daarna (om 14:00 uur) komt de vraag voor de volgende dag online en kun je alvast je antwoord insturen.

Antwoorden:
  • 31 juli: Händel schreef de ‘Water Music’ voor een boottochtje van George I, die in 1714 koning van Engeland was geworden. Van wie was hij de opvolger? - Anna Stuart, bekend als Queen Anne (kinderloos overleden in 1714)
  • 1 augustus: Van de première van de ‘Water Music’ op 17 juli 1717 stond een verslag in de allereerste Engelse krant. Hoe heette die krant? - A: The Daily Courant (al gesticht in 1702)
  • 2 augustus: Dmitry Sinkovsky is naast dirigent en violist ook een begenadigd zanger. Welk stemtype heeft hij? - Countertenor (mannelijke altstem)
  • 3 augustus: De Music for the Royal Fireworks (uit 1749) was bedoeld om het tekenen van een politiek verdrag luister bij te zetten. Om welk verdrag ging het hier? - Verdrag van Aken / Aix-la-Chapelle (eind van de Oostenrijkse Successieoorlog)
  • 4 augustus: Het B’Rock Orchestra wil ook een ‘groen’ orkest zijn. Hoe wil het orkest dat bereiken? - A+B+C is goed
  • 5 augustus: Händels ‘Water Music’ was vooral bedoeld als een goedmakertje tussen de componist en de koning. Althans..., volgens de eerste biograaf van Händel. Wat was zijn naam? - John Mainwaring

Wat kon je winnen:

foto: Pentatone

Met Water & Fire presenteren B'Rock Orchestra en dirigent Dmitry Sinkovsky Händels 'Water Music' naast zijn 'Music for the Royal Fireworks'. Beide spectaculaire werken werden geschreven voor koninklijke openluchtceremonies en werden wel eens overstemd door het lawaai van pyrotechniek en de golven van de Theems. Toch werden ze na Händels leven al snel een publieksfavoriet. B'Rock voert deze boeiende suites uit met een ensemble dat in de buurt komt van de ca. 50 musici die Händel oorspronkelijk gebruikte.

CD-info

Händel: Water & Fire
B'rock Orchestra
Dmitry Sinkovsky (dirigent)

G. F. Händel - Music for the Royal Fireworks
G. F. Händel - Water Music

Pentatone
8717306260138

Beluister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie