Prijs-cd

Prijs-cd week 32: Mozart - Mass in C Minor

AVROTROS
foto: Pentatone
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 32: Mozart - Mass in C Minor
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
3 augustus: Mozart heeft het Kyrie van zijn Mis in c.kl. hérgebruikt in een ander religieus werk. Welk werk is dat? - Cantate Davide penitente, KV.469
4 augustus: De Mis in c.kl. van Mozart is onvoltooid gebleven. Sommige delen waren niet compleet of ze waren niet helemaal geïnstrumenteerd. Eén deel ontbreekt zelfs volledig. Welk deel is dat? - Agnus Dei (normaal is dat het laatste deel)
5 augustus: Deze uitvoering van Mozarts Mis in c.kl.t. is geredigeerd en voltooid door de Oostenrijkse componist Helmut Eder die in 2005 is overleden. In welke stad is Helmut Eder gestorven? - Salzburg (de geboortestad van Mozart)
6 augustus: Welke stad hebben ‘Les Musiciens du Louvre’ als thuishaven? - Grenoble (sinds 1996, daarvoor was ‘t Parijs... van 1982 tot 1996)
7 augustus: Dirigent Marc Minkowski is (zoals eigenlijk alle dirigenten) zijn muzikale carrière ooit begonnen als instrumentalist. Met welk instrument? - Fagot
8 augustus: Meerdere musici hebben geprobeerd Mozarts Mis in c.kl. te redigeren en te voltooien. Eén van hen is een Duitse dirigent (geboren in 1947) die het stuk in 2016 op CD zette. Wie is die dirigent? - Frieder Bernius (o.m. oprichter en dirigent van het Kammerchor Stuttga

Wat kon je winnen:

Les Musiciens du Louvre is een Frans orkest dat is gespecialiseerd in het spelen van muziek uit de barok en het classicisme. Het orkest werd in 1982 opgericht door de toen pas twintig jaar oude dirigent Marc Minkowski. Het orkest speelt op authentieke instrumenten, uit de tijd van de componist. Op deze net uitgebrachte cd speelt het orkest de Mis in c klein van Mozart.

De adolescente Mozart had als hofcomponist in Salzburg al snel zijn bekomst van het schrijven van missen op bestelling, forceerde zijn ontslag en vertrok naar Wenen. Waarom hij dan juist als ‘vrij man’ toch weer een mis componeerde is raadselachtig. En waarom hij zo’n grootscheepse onderneming niet voltooide is nog raadselachtiger. Toch hoort het ‘Et incarnatus est’ uit deze mis tot het allermooiste dat Mozart heeft nagelaten. Het sterven als diepste inspiratiebron. Mozart schreef de Mis in c voor zijn Constanze, als huwelijksgeschenk. Terwijl hij druk was met de voorbereidingen overleed hun eerste kindje, nog geen twee maanden oud. Mozart heeft nooit meer naar het ‘gewone’ misgenre omgekeken, al probeerde hij jaren later nog een Requiem te voltooien.

CD-info
Wolfgang Amadeus Mozart
Mis in C klein
Les Musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski
Ana Maria Labin, Ambroisine Bré, Stanislas de Barbeyrac en Norman Patzke
0827949081262
Pentatone

Bekijk een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie