Prijs-cd

Antwoorden: Prijs-cd week 13 - Brahms String Sextets

AVROTROS
foto: Alpha Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 13 - Brahms String Sextets

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Antwoorden

  • 28 maart: Van dit tweede deel van het Eerste Strijksextet maakte Brahms (als verjaardagscadeautje) ook een arrangement voor piano solo. Wie kreeg dat cadeautje? - Clara Schumann (die op 13 sept. 1860 haar 41e verjaardag vierde)
  • 29 maart: In welke stad ging Brahms’ Tweede Strijksextet in oktober 1866 in première? - Boston USA (Europese première in Wenen was pas in februari 1867)
  • 30 maart: In welk muziek-instituut vond het Belcea Quartet in 1994 zijn oorsprong? - Royal College of Music in London
  • 31 maart: Het Tweede Strijksextet van Brahms wordt ook wel het ‘Agathe’-kwartet genoemd, omdat hij ten tijde van het componeren ‘iets’ met een dame zou hebben gehad. Welke dame was dat? - Agathe von Siebold (sopraan voor wie Brahms ook liederen schreef)
  • 1 april: Op z’n jongste dubbel-CD heeft het Belcea Quartet onlangs ook de drie Strijkkwartetten van Brahms opgenomen.... plús het Pianokwintet op.34. Wie is de pianist die op dat laatste werk meespeelt? - Till Felner
  • 2 april: Brahms componeerde zijn Tweede Strijksextet in een prachtig huis op een heuvel dat nu als Brahms-Museum in ingericht. In welke stad stond dat huis? - Lichtenthal (tegenwoordig stadsdeel van Baden Baden)

Wat kon je winnen:

foto: Alpha Classics

Brahms was een van de eerste componisten die voor paren violen, altviolen en cello's schreef, waarmee hij het pad effende voor Dvořák, Tsjaikovski, Korngold en Schönberg. Zijn twee sextetten zijn vroege werken, gecomponeerd in respectievelijk 1860 en 1865.

Brahms schreef aan zijn uitgever dat het tweede in "dezelfde vreugdevolle geest" was als het eerste. Toch was het leven van de componist in die tijd somber: zijn moeder stierf plotseling en zijn romantische relatie met de sopraan Agathe von Siebold eindigde op een mislukking; het eerste deel van het sextet opent dan ook met een altvioolmotief op de noten A-G-A-D-B-E (AGADHE in de Duitse notatie) ....

De leden van het Belcea Kwartet hebben de hulp ingeroepen van hun vrienden Tabea Zimmermann en Jean-Guihen Queyras om deze hoogtepunten van het kamermuziekrepertoire op te nemen na een concerttournee langs enkele van de belangrijkste Europese podia.

CD-info

Brahms: String Sextets
Belcea Quartet
Tabea Zimmermann, altviool
Jean-Guihen Queyras, cello
Alpha Classics
3760014197925

Beluister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie