Prijs-cd
AVROTROS

Prijs-cd week 35: Händel - Orgelconcerten op.4 & op.7

foto: Alpha
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 35: Händel - Orgelconcerten op.4 & op.7

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Antwoorden:

30 augustus: Händels orgelconcert opus 4 nr. 6 bestaat óók in de versie voor een ánder solo-instrument en orkest. Wat is dat andere instrument? - Harp (de versie voor harp en orkest was er eerder dan die met orgel...)
31 augustus: De zes orgelconcerten opus 7 werden pas ná de dood van Händel in 1759 door de Engelse drukker John Walsh uitgegeven. In welk jaar was dat? - 1761
1 september: Deze orgelconcerten van Händel zijn opgenomen in de grote zaal van de Musikverein in Wenen. Wat is de algemeen bekende bijnaam van deze zaal? - Goldener Saal / Gouden zaal
2 september: In welk land is organist Jeremy Joseph in 1978 geboren? - Zuid Afrika (in Durban)
3 september: Organist en dirigent Martin Haselböck is niet alleen oprichter van het orkest van de Wiener Akademie; hij is óók chef van een barok-orkest in Californië. Hoe heet dát orkest? - Musica Angelica Baroque Orchestra
4 september: Voor de afsluitende Bourrée uit het orgelconcert op.7 nr.1 gebruikte Händel een bestaand thema van een Duitse collega die in 1653 in Frankrijk was geboren. Wie was die collega? - Georg Muffat (uit ‘Componimenti musicali’ )


Wat kon je winnen:

foto: Alpha

Händel is bij het grote publiek vooral bekend om zijn grootschalige koor- en orkestwerken, maar zijn orgelmuziek is even bijzonder!

Händel kon zelf het orgel fantastisch bespelen. Op zeventienjarige leeftijd was hij al de vaste organist van de Domkirche in Halle, en later zou hij Domenico Scarlatti verslaan in een virtuositeits-wedstrijd tijdens zijn verblijf in Rome.

Martin Haselböck en het Orchester Wiener Akademie hebben voor deze nieuwe release samen de orgelconcerten op.4 en op.7 opgenomen in de prestigieuze Weense Musikverein, dat wereldberoemd is om zijn akoestiek.

CD-info
Georg Friedrich Händel
6 Orgelconcerten opus 4 en opus 7
Martin Haselböck
Jeremy Joseph
Orchester Wiener Akademie
ALPHA742
3760014197420

Luister een voorproefje van Händels Orgelconcert op.4, deel III door organist Pieter-Jan Belder tijdens Het Zondagochtend Concert:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie