Prijs-cd

Antwoorden: Prijs-cd week 51 - Die Schöpfung

AVROTROS
foto: Alia Vox
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 51 - Die Schöpfung

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Antwoorden:
20 december: Die Schöpfung van Haydn is gebaseerd op twee bijbelboeken én op een beroemd gedicht van een Engelse ambtenaar en dichter. Wie was die Engelse dichter? - John Milton (....’t gedicht ‘Paradise lost’)
21 december: Haydn schijnt tot het schrijven van Die Schöpfung geïnspireerd te zijn door het bezoeken van oratoria van een oudere collega van ‘m. Wie was dat? - Georg Friedrich Händel (die in Engeland zeer populair was)
22 december: Die Schöpfung van Haydn had in eerste instantie een Engelse titel (The Creation) én een Engelse tekst, die pas later vertaald werd in het Duits. Wie schreef (zeer waarschijnlijk) die oorspronkelijke Engelse tekst? - Thomas Linley Sr.
23 december: Het door hemzelf opgerichte orkest van Jordi Savall is vernoemd naar een muziekstuk van een Frans componist. Welke componist? - François Couperin (muziekstuk ‘Les Nations’)
24 december: Die Schöpfung ging in 1798 in première in Wenen, maar in welk jaar werd de Engelstalige versie voor het eerst uitgevoerd? - 1800 (In Covent Garden in Londen)
25 december: Na het succes van Die Schöpfung componeerde Haydn korte tijd later nóg een groot oratorium, dat in 1801 in première ging. Wat is de titel van dát werk? - Die Jahreszeiten

Wat kon je winnen:

foto: Alia-Vox

Onder dirigent Jordi Savall voeren La Capella Reial de Catalunya en Le Concert des Nations Haydns klassieke meesterwerk Die Schöpfung uit.

De cd kreeg vier sterren in De Gelderlander. Lees hier de recensie van Maarten-Jan Dongelmans.

CD-info
Joseph Haydn
Die Schöpfung
Yeree Suh (sopraan)
Tilman Lichdi (tenor)
Matthias Winckhler (bariton)
Le Concert des Nations & La Capella Reial de Catalunya o.l.v. Jordi Savall
Alia Vox AVSA9945 / EAN 8435408099455

Luister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie