Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 19 - The Planets

  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 19 - The Planets

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Klassiek.

De winnaar van de prijs-cd wordt iedere dag bekendgemaakt in de uitzending van De Muziekfabriek. Direct daarna (om 13:40 uur) komt de vraag voor de volgende dag online en kun je alvast je antwoord insturen.

Antwoorden
  • 8 mei: Waar of niet waar: Gustav Holst's grote doorbraak kwam met The Planets. Daarvoor kon hij van z'n composities niet leven. Om bij te verdienen speelde hij daarom regelmatig in orkesten. Hij was namelijk ook professioneel klarinettist. - Niet waar (hij was professioneel trombonist)
  • 9 mei: Naast het dirigeren heeft Daniel Harding nog een ándere stressvolle baan. Welke is dat? - Hij is piloot
  • 10 mei: Een gedeelte uit Jupiter van Holst is vooral in Engeland een zelfstandig leven gaan leiden als een gezongen hymne. Hoe luidt de titel daarvan? - I vow to thee, my country
  • 11 mei: Van welk orkest is Daniel Harding sinds 2007 chef-dirigent? - Zweeds Radio Symfonie Orkest
  • 12 mei: Hoe lang duurt een dag op Uranus? - B. 17 uur
  • 13 mei: In welk ander groot orkestwerk (dat in 1899 voltooid werd) klinkt aan het eind óók een mystiek vrouwenkoor? - Nocturnes van Debussy

Wat kon je winnen:

foto: bol.com

Toen Gustav Holst zich in de astrologie verdiepte en zich tot de sterren wendde, kreeg hij inspiratie voor het grootse orkestwerk The Planets. Elk deel omschrijft de aard van de planeten en hun invloed op de mens. Zo is Venus ‘The bringer of peace’, Uranus is ‘The magician’ en Mars is ‘The bringer of war’. Het werk was al bijna drie decennia niet meer uitgevoerd door het Chor Des Bayerischen Rundfunks, toen de Britse dirigent Daniel Harding het op 25 februari 2022 in de Herkulessaal van de Residenz opnieuw en met groot succes naar het concertpubliek in München bracht.

CD-info

Holst: The Planets
Chor Des Bayerischen Rundfunks
Suite für Orchester und Frauenchor

BR-Klassik
CD 90020

Beluister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie