Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 41 - Nemanja Radulović

foto: Warner Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 41 - Nemanja Radulović

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

De winnaar van de prijs-cd wordt iedere dag bekendgemaakt in de uitzending van De Muziekfabriek. Direct daarna (om 13:40 uur) komt de vraag voor de volgende dag online en kun je alvast je antwoord insturen.

Antwoorden:
  • 10 oktober: Wie was Aleksandar Šišić? - Beroemd Servisch violist (hij overleed in 2007)
  • 11 oktober: Het lied Manhā de Carnaval speelt een prominente rol in een Braziliaanse speelfilm uit 1959. Wat is de titel van die film? - Orfeu negro (‘De Zwarte Orpheus’ van regisseur Marcel Camus)
  • 13 oktober: Voor zijn CD ‘Baïka’ maakte Nemanja Radulović een bewerking (voor viool en zijn eigen ensemble) van een groot, beroemd Russisch orkestwerk. Welk orkestwerk? - Sheherazade (van Nikolai Rimski-Korsakov....)
  • 14 oktober: Carlos Gardel was belangrijk voor de geschiedenis van de Argentijnse tango, kreeg de bijnaam ‘De koning van de Tango’ en heeft zelfs een standbeeld gekregen. Wat wordt er bijna dagelijks met dat standbeeld gedaan? - Een bewonderaar stopt bijna dagelijks een brandende sigaret tussen de vingers van het standbeeld.
  • 15 oktober: Vanavond én morgenavond spelen Nemanja Radulović en zijn ensemble de muziek van de nieuwe CD ‘Roots’ tijdens een muziekfestival. In welk land is dat? - Frankrijk (in Avranches - bij de Mont St. Michel - tijdens het festival ‘Via Aeterna’)

Wat kon je winnen:

foto: Warner Classics

Met Roots, zijn eerste Warner Classics-album, maakt violist Nemanja Radulović een wereldreis, met muziek van verschillende culturen. Roots is ontstaan tijdens de pandemie:

"Gedurende deze periode had ik de tijd om diep na te denken over muziek [...] Toen de lockdown begon, probeerde ik muziek te maken, probeerde ik te oefenen, maar het lukte niet."

De muziek waar de in Servië geboren Nemanja echt levenslust van krijgt is - naast Mozart - muziek die de tradities van de plaats van herkomst weerspiegelt. "Ik realiseerde me hoeveel muziek mensen kan verbinden", zegt hij. “Ik realiseerde me dat ik één ding kon bieden aan een wereld in lockdown. En dat was om alles weer met elkaar te verbinden via muziek […] via wereldmuziek, de basis van klassieke muziek.”

Hij gaat op reis in het gezelschap van zijn eigen ensemble, Double Sens, waarvan de leden zowel uit Frankrijk als uit de Balkan komen. “De geselecteerde stukken voor Roots zijn heel persoonlijk. Mijn wens is dat ieder van jullie door deze muziek een wereld zonder grenzen ontdekt.”

CD-info

Roots
Nemanja Radulović (viool)
Double Sens
Componisten: Manuel de Falla, Aleksandar Sedlar, Jonče Hristovski, Žarko Jovanović, Chen Gang, He Zhanhao, Eliyahu Gamliel, Matityahu Shelem, Luiz Bonfá, Tony Muréna, Joseph Colombo, Dámaso Pérez Prado, Vasily Solovyov-Sedoi, Carlos Gardel, Jadranka Stojaković, Eugen Doga, Thierry “Titi“ Robin
Warner Classics
0190296198397

Bekijk de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie