Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 35 - Niek Baar "Obsession"

foto: Mathilde Agius
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 35 - Niek Baar "Obsession"

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

De winnaar van de prijs-cd wordt iedere dag bekendgemaakt in de uitzending van De Muziekfabriek. Ná de uitzending (om 14:00 uur) komt de vraag voor de volgende dag online en kun je alvast je antwoord insturen.

Antwoorden:
  • 30 augustus: Tsjaikovski's ‘Souvenir d’un lieu cher’ is een herinnering aan een dierbaar oord. In welk land bevond zich dat dierbaar oord?
  • 1 september: Niek Baar bespeelt een bijzondere viool die in 1729 in Cremona is gemaakt.
  • Wie was de bouwer van dat instrument? - Carlo Bergonzi (geen familie van de zanger....)
    3 september: De Tzigane van Ravel hebben we te danken aan de ontmoeting van de componist met een Hongaarse violiste. Wat was haar naam? - Jelly d’Arányi

Wat kon je winnen:

foto: Channel Classics

Op deze opname keert de Nederlandse violist Niek Baar terug naar de composities die hem inspireerden om een violist te worden. Samen met het Concertgebouw Chamber Orchestra nam hij heerlijk romantisch, bekend en uitbundig repertoire op, met onder andere de Tzigane van Ravel, Souvenir d'un lieu cher van Tsjaikovski en Il Trillo del Diavolo van Tartini.

De verbinding tussen de muzikanten is bijna tastbaar. Niek zegt daarover: "Het Concertgebouw Chamber Orchestra speelde elke noot alsof we de meest intieme kamermuziek aan het spelen waren, en dat inspireerde mij om risico's te nemen, buiten mijn comfortzone te treden en als één geheel de muziek met elkaar te voelen en vertolken."

Niek speelt op een prachtige en zeldzame viool die in 1729 is gemaakt door Carlo Bergonzi in Cremona. Op deze opname, geproduceerd door Jared Sacks, hoor je de 'kern' van het instrument, inclusief alle gruizige elementen die gepaard gaan met de zoete sopraantonen van de viool.

CD-info

Obsession
Tsjaikovski
, Ravel, Tartini, Dvořák en Kreisler
Niek Baar (viool)
Concertgebouw Chamber Orchestra

CCS44822, Channel Classics Records
Releasedatum: 26 augustus, 2022

Bekijk de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie