Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 33 - Nicolas Altstaedt

foto: Alpha
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 33 - Nicolas Altstaedt

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

De winnaar van de prijs-cd wordt iedere dag bekendgemaakt in de uitzending van De Muziekfabriek. Ná de uitzending (om 14.00 uur) komt de vraag voor de volgende dag online en kun je alvast je antwoord insturen.

Antwoorden:

  • 16 augustus: Nicholas Altstaedt is sinds 2012 ook artistiek leider van een kamermuziekfestival in Oostenrijk. Wat is de naam van dat festival? - Kammermusikfest Lockenhaus
  • 18 augustus: Hoeveel pianotrio’s schreef Dvořák in totaal? - Vier (Pianotrio nr.4 ‘Dumky’ is dus de laatste van de vier)
  • 20 augustus: De werken van Dvořák hebben naast een opusnummer ook vaak een B-nummer. Naar wie of wat verwijst die ‘B’? - Jarmil Burghauser (Tsjechische musicoloog die catalogus maakte)

Wat kun je winnen:

foto: Alpha

Na het succes van de opname van werken van Veress en Bartók, die zowel een Gramophone Award als een BBC Music Magazine Award in de wacht sleepte, zet de Lockenhaus Festival serie, samengesteld door artistiek directeur Nicolas Altstaedt, haar reis door Centraal Europa voort met Antonín Dvořák en zijn beroemde 'Dumky' Trio, genoemd naar een genre van Slavische volksliederen die over het algemeen werden uitgevoerd door blinde rondtrekkende minstrelen die zichzelf begeleidden op de kobza of bandura (twaalf-snarige luit). Dvorak, wiens vader citer speelde, verdiepte zich in deze muziek en vertaalde de inhoud ervan op creatieve wijze in zijn eigen muziek. De première van het trio vond plaats in 1891 en naar aanleiding van de extatische ontvangst besloot Dvořák het uit te voeren tijdens zijn grote afscheidstournee voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten. Ook het Duo voor viool en cello (1914) van Zoltán Kodály, dat het programma vervolledigt, getuigt van de invloed van de volksmuziek.

CD-info

Kammermusikfest Lockenhaus Edition Vol. 2
Kodály - Duo for Violin and Violoncello, Op. 7
Dvořák
- Piano Trio No. 4, Op. 90 "Dumky"
Nicolas Altstaedt, cello
Barnabas Kelemen
Alexander Lonquich
Alpha ALPHA737
3760014197376

Bekijk de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie