Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 23 - Martin James Bartlett

foto: Warner Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 23 - Martin James Bartlett

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Antwoorden:
  • 6 juni: Uit welk muziekstuk van Paganini is het thema afkomstig, waarop Rachmaninov zijn Rapsodie voor piano en orkest baseerde? - Capriccio voor viool solo, opus 1 nr.24
  • 7 juni: Wat is de originele bezetting van de Vocalise van Rachmaninov? - Zangstem (sopraan of tenor) + piano (tekstloos gezongen romance)
  • 8 juni: Gershwin’s Rhapsody in Blue ging op 12 februari 1924 in première tijdens een concert dat óók een titel had. Welke titel had dat concert? - An Experiment in Modern Music
  • 9 juni: De Polka de W.R. is een eerbetoon van Rachmaninov aan zijn vader (Vasily Rachmaninov), omdat die dol was op dat stuk. Maar Rachmaninov heeft de polka slechts gearrangeerd en níet zelf gecomponeerd. Wie is de eigenlijke, échte componist van dat werk? - De Duitse componist Franz Behr (‘Scherzpolka Lachtäubchen’)
  • 10 juni: ‘The Man I Love’ is oorspronkelijk een lied uit de Musical ‘Lady, Be Good’ uit 1924. Wie maakte de tekst van dat lied? - Ira Gershwin (oudere broer van George)
  • 11 juni: De doorbraak van de Engelse pianist Martin James Bartlett kwam in het jaar 2014 ná het winnen van een belangrijke Engelse muziekwedstrijd. Welke wedstrijd was dat? - BBC Young Musician of the Year

Wat kon je winnen:

foto: Warner Classics

De jonge Britse pianist Martin James Bartlett heeft met Warner Classics twee gevierde rapsodieën voor piano en orkest opgenomen, beide uit de 'art deco'-periode van de 20e eeuw: Gershwins Rhapsody in Blue en Rachmaninov's Rhapsody on a Theme of Paganini.

Bartlett wordt op het album vergezeld door het London Philharmonic Orchestra en dirigent Joshua Weilerstein. Het album wordt gecompleteerd door zeven kortere stukken van Gershwin en Rachmaninov voor piano solo - in het oorspronkelijke arrangement van de componisten zelf of gearrangeerd door de Amerikaanse virtuoos Earl Wild.

CD-info

Rhapsody: Rachmaninoff, Gershwin
Martin James Bartlett
Sergei Rachmaninov, George Gershwin
London Philharmonic Orchestra
Joshua Weilerstein (dirigent)

Rachmaninov: Rhapsody on a Theme of Paganini, Op. 43
Gershwin
: Rhapsody in Blue (1942 Version, Orch. Grofé)

0190296434334
Warner Classics

Beluister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie