Prijs-cd
AVROTROS

Prijs-cd week 23: Oslo Philharmonic and Petrenko

foto: Lawo Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 23: Oslo Philharmonic and Petrenko
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
1 juni: Waarom vertelt Sheherazade gedurende 1001 nachten allemaal spannende verhalen aan haar echtgenoot, de Sultan? - Om te overleven.
De Sultan heeft ál haar voorgangsters direct na de huwelijksnacht laten
doden om te voorkomen dat ze hem daarna zouden kunnen bedriegen.
Na 1001 nachten wordt Sheherazade uiteindelijk definitief gespaard….
2 juni: Rimski-Korsakov was aanvankelijk marine-officier, maar een Russisch componist spoorde hem aan definitief de muziek in te gaan. Welke componist was dat? - Mili Balakirev
3 juni: Op 4 juni 1910 ging bij de Ballets Russe in Parijs een ballet in première op de muziek van Rimski-Korsakovs Sheherazade. Wie was daarvan de choreograaf? - Michel Fokine
4 juni: Vasily Petrenko is nog héél even chefdirigent van het Oslo Philharmonisch Orkest. Wie wordt met ingang van het volgend seizoen zijn opvolger? - De Fin Klaus Mäkelä
5 juni: Op welke datum viel dit jaar het Russisch Paasfeest? - Op zondag 19 en maandag 20 april (een week later dan in het Westen)
6 juni: Welke Franse componist schreef in 1898 het orkestwerk “Shéhérazade, ouverture de féerie”? - Maurice Ravel (schreef hij 4 jaar vóór zijn liederencyclus Shéhérazade)

Wat kon je winnen:

Na het voltooien van een reeks veelgeprezen concerten met de orkestwerken van Richard Strauss, verkent het Oslo Filharmonisch Orkest met dirigent Vasily Petrenko een aantal kleurrijke en op folklore geïnspireerde werken van Nikolaj Rimsky-Korsakov.

Het Oslo Filharmonisch Orkest heeft zijn thuisbasis in het Konserthus in de Noorse hoofdstad. Het orkest kwam in 1919 voort uit de Muziekvereniging van Kristiana (de voormalige naam van Oslo), waarvan Edvard Grieg een van de oprichters was. Mariss Jansons stond van 1979 tot 2002 aan het hoofd van het gezelschap. Zijn opvolgers waren André Previn, Jukka-Pekka Saraste en Vasily Petrenko; het contract van laatstgenoemde loopt tot en met het huidige concertseizoen.
Voor zijn plaat- en cd-opnamen werd het orkest de afgelopen jaren bekroond met onderscheidingen als de Diapason d’Or, de Grand Prix du Disque en de ­Deutsche Schallplattenpreis.

CD-info
Oslo Philharmonic Orchestra o.l.v. Vasily Petrenko
Capriccio Espagnol, Op. 34
Russian Easter Festival Overture, Op. 36
Sheherazade, Op. 35
Lawo Classics 7090020182209

Bekijk een opname van het Oslo Filharmonisch Orkest o.l.v. Petrenko:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie