Podium
NTR

Operaregisseur Sir Graham Vick overleden

foto: Groves Artists
  1. Klassiekchevron right
  2. Operaregisseur Sir Graham Vick overleden

Afgelopen zaterdag is de Engelse operaregisseur Sir Graham Vick overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Vick was een belangrijk, vernieuwend regisseur en artistiek directeur van bijv. de Scottish Opera en het Glyndebourne Festival, en oprichter van de Birmingham Opera Company.

Beroemd werd hij o.a. met producties van Wagner-opera’s voor de Royal Opera House, Covent Garden, en Verdi-opera’s voor de Scala in Milaan.

In 1987 richtte hij de Birmingham Opera Company op, waar hij tot zijn overlijden artistiek directeur is gebleven. Daar deed hij bijzondere dingen zoals in 2009 een Otello van Verdi met, voor het eerst in Engeland, een zwarte tenor in de titelrol; en in 2012 bracht hij in Birmingham de wereldpremière van ‘Mittwoch aus Licht’, een deel uit de meerdaagse operacyclus ‘Licht’ van Karlheinz Stockhausen.

In Nederland was zijn werk te zien bij De Nederlandse (nu de Nationale) Opera – bijvoorbeeld in een Ariadne auf Naxos van Richard Strauss, met de sopranen Claron McFadden (Zerbinetta) en Rita Cullis.

Hij probeerde het genre opera toegankelijk te maken voor iedereen. Een beroemde uitspraak van hem is dat de voorvechters van de klassieke muziek uit hun getto moeten komen om het publiek te bereiken en de toekomst van de muziek vorm te geven. Want, zo zei hij: Je hoeft niet hoog opgeleid te zijn om geraakt te kunnen worden door opera.

Ster advertentie
Ster advertentie