Podium
NTR

Sydney Opera House weer open na renovatie

foto: ANP/Bianca De Marchi
  1. Klassiekchevron right
  2. Sydney Opera House weer open na renovatie

Vooral de akoestiek moest worden aangepakt, en die is volgens chef-dirigent Simone Young nu van 'wereldklasse'.

Het beroemde Sydney Opera House opende woensdag 20 juli, na een grondige renovatie die zo’n 200 miljoen Euro kostte, opnieuw de deuren. En dat is net op tijd, want volgend jaar bestaat het gebouw met de ‘nonnenkappen’ van de Deense architect Jørn Utzon precies 50 jaar.

Het miljoenenproject moest het gebouw toegankelijker maken, technische mogelijkheden uitbreiden voor grote producties en zorgen voor een betere akoestiek, en vooral dat laatste was volgens musici en critici hard nodig. Edo de Waart, die tussen 1993-2003 chef was bij het Sydney Symphony Orchestra, was een van de meest uitgesproken critici. In 1999 zei hij in een interview tegen 24 Hours magazine:

“De energie die we op het podium creëren moet de zaal in gaan. Dat gebeurt nu niet. Het geluid cirkelt rond en verdwijnt in een koepel boven het podium.” De doorzichtige plastic ‘donuts’ die in het 25 meter hoge gewelf van de concertzaal zijn geïnstalleerd in een poging de akoestiek te verbeteren, “waren niet beter dan wc-brillen”, voegde de Waart eraan toe.
Voormalig chef Edo de Waart mag 9 september de nieuwe zaal zelf uitproberen.

Simone Young dirigeerde het openingsconcert met het Sydney Symphony Orchestra in de kolossale Tweede Symfonie van Mahler.
Zij is er in ieder geval tevreden over, want volgens haar is de kwaliteit van de akoestiek van ‘wereldklasse’.

Kijk hier voor foto's van het Sydney Opera House.

Ster advertentie
Ster advertentie