Podium
NTR

New Yorks museum koopt bijzondere 5-snarige cello

foto: Adi Goldstein Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. New Yorks museum koopt bijzondere 5-snarige cello

Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft een bijzondere cello gekocht. Het is een instrument uit het begin van de zeventiende eeuw met vijf snaren. Er zijn maar weinig exemplaren uit die tijd bewaard gebleven.

Het instrument is gemaakt door Girolamo Amati, een Italiaanse bouwer. Samen met zijn broer Antonio nam hij het instrumentenatelier van hun vader over. Ze maakten veel instrumenten en experimenteerden graag, bijvoorbeeld met formaten. Na onenigheid gingen de broers op eigen houtje verder. Toen Girolamo rond 1730 overleed, nam zijn zoon de werkplaats over.

Zesde cellosuite van Bach

Niemand minder dan Johann Sebastian Bach componeerde muziek voor vijfsnarige cello. De Zesde cellosuite schreef hij voor een instrument met een extra hoge snaar. Op de Amati-cello heeft die suite ook geklonken, want de Britse cellist Amaryllis Fleming gebruikte het instrument in de jaren 60 speciaal om die muziek te spelen.

Bekijk hieronder een uitvoering van celliste Beiliang Zhu op een andere vijfsnarige cello.

Bekijk hieronder een uitvoering van celliste Beiliang Zhu op een andere vijfsnarige cello

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Metropolitan Museum of Art heeft al verschillende instrumenten van de familie Amati in de collectie. Het museum gaat de nieuwe aanwinst tentoonstellen en kijkt er ook naar uit om musici uit te nodigen voor concerten op het instrument.

Ster advertentie
Ster advertentie