Podium
NTR

Royal Academy cancelt Händel niet

  1. Klassiekchevron right
  2. Royal Academy cancelt Händel niet

De Londense Royal Academy of Music kwam gisteren in opspraak vanwege zijn plannen om bepaalde instrumenten en figuren in zijn rijke archief te ‘dekoloniseren’.

De Britse dagbladen The Telegraph en The Times suggereerden dat het bekende conservatorium zou beginnen aan cultureel cancellen door onwelgevallige delen van zijn collectie af te stoten. Het zou daarbij gaan om instrument waarin ivoor uit de koloniën verwerkt is. En om manuscripten en bustes van componist Georg Friedrich Händel, die begin achttiende eeuw geld belegde in The Royal African Company, een onderneming die rijk werd van de slavenhandel.

In een verklaring spreekt The Royal Academy die berichtgeving vandaag tegen. Engelands oudste conservatorium is momenteel wel bezig de collectie van zo’n 22.000 voorwerpen onder een dekolonisatie-vergrootglas te leggen. ‘Maar er is geen plan om zaken om die reden af te stoten’, zegt het instituut.

Het verklaart bovendien dat zich in zijn verzameling - in tegenstelling tot wat de kranten beweren - geen originele manuscripten van Händel bevinden. Bedoeling van het project, zegt The Royal Academy, is om leerlingen beter zicht te geven op ‘de culturele, economische en politieke krachten die onze muzikale tradities hebben gevormd, en die af te zetten tegen de bewegingen rond gelijkheid en diversiteit die dat nu doen. Inclusie betekent het vangnet groter maken, niet er historische figuren en voorwerpen uitgooien.’

Ster advertentie
Ster advertentie