Podium

Dirigent Andris Nelsons verlengt contracten

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Andris Nelsons verlengt contracten

De Letse dirigent Andris Nelsons heeft zijn contract met het Boston Symphony Orchestra en met het Gewandhausorchester Leipzig nog eens met drie jaar verlengd. Hij blijft in ieder geval nog tot en met seizoen 2024-2025 chef van beide orkesten.

Dat nieuws maakt het een en ander los bij Nederlandse journalisten. ‘Daarmee lijkt zijn chefschap bij het Concertgebouworkest nu dan wel erg onlogisch geworden ofwel afgeketst. En kunnen we dus opnieuw beginnen met puzzelen/speculeren/hopen,’ vat NRC-muziekjournaliste Mischa Spel het samen.

Trouw-journalist Peter van der Lint schreef eind augustus bij Nelsons’ gastdirectie bij het KCO nog: ‘Wat de musici van het Concertgebouworkest betreft mag Nelsons komen’.

Maar de eerder genoemde Mischa Spel zette ook in augustus de bedenkingen al op een rijtje: “Van alle kandidaten lijkt hij – leeftijd, ervaring, roem, talent – ook zeker de meest geschikte. Maar het vele reizen tussen o.a. Leipzig, waar hij zeker tot 2022 chef is, en Boston (ook tot 2022, aldus zijn agent) eiste een tol, zoals de registratie van een wat futloos nieuwjaarsconcert met de Wiener Philharmoniker eerder dit jaar uitwees.”

Voor de ‘geconcentreerde karamelklank’ die hij volgens Spel oproept (met de linkervuist gebald en de rechterhand rondjes draaiend) moeten we de komende jaren dus nog in Boston en Leipzig zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie