Podium
NTR

Metropolitan Opera moet ruim 2 ton betalen aan Russische sopraan Anna Netrebko

foto: Maxim Shipenkov / ANPfoto: Maxim Shipenkov / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Metropolitan Opera moet ruim 2 ton betalen aan Russische sopraan Anna Netrebko

De Metropolitan Opera in New York moet ruim 2 ton betalen aan de Russische sopraan Anna Netrebko. Het operahuis verbrak de banden met haar omdat zij weigerde afstand te nemen van de Russische invasie in Oekraïne, nu ruim een jaar geleden.

Een rechter oordeelde dat de MET Netrebko moet compenseren voor alle geannuleerde uitvoeringen in het afgelopen seizoen, het lopende seizoen en het volgend seizoen. Het contract dat Netrebko met de MET had, is sluitend. Er is een clausule in opgenomen "Pay or Play". Dat betekent dat de instelling verplicht is artiesten te betalen, zelfs als ze later besluiten de bewuste artiest niet in te huren.

Rechter: 'Aanhangen van Poetin op zichzelf niet strafbaar'

Het standpunt van de MET was, dat zij vonden dat Netrebko geen recht had op betaling, vanwege haar weigering de oorlog in Oekraïne en het beleid van Vladimir Poetin te veroordelen. De rechter vond dat er geen twijfel over bestaat dat zij aanhanger van Poetin is, maar dat zij ook het recht daartoe heeft. "Het aanhangen van Poetin is op zichzelf geen strafbaar wangedrag", aldus de rechter.

Netrebko had ook een vergoeding gevraagd voor de seizoenen waarvoor zij wel gevraagd was, maar waar nog geen contract voor ondertekend is. Die vergoeding krijgt zij niet. De Russische moet zelf trouwens nog een boete van 30.000 dollar betalen vanwege het afleggen van "zeer ongepaste verklaringen na de invasie". Netrebko is dus voorlopig niet welkom in New York. In Europa is zij nog wel te horen. Zij opent het seizoen 2023-2024 van La Scala in Milaan. En ze is in 2024 welkom bij de Salzburger Osterfestspiele.

Ster advertentie
Ster advertentie