Podium
NTR

Internationaal onderzoek: gelijk karakter geeft zelfde muziekvoorkeur

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Internationaal onderzoek: gelijk karakter geeft zelfde muziekvoorkeur

Mensen met hetzelfde karakter hebben wereldwijd dezelfde muzieksmaak. Dat is de conclusie uit een onderzoek van de universiteit van Cambridge.

Het gaat om een onderzoek in 53 landen, onder ruim 350.000 mensen. Het blijkt nauwelijks uit te maken of je in India of Rusland woont, of vrouw of man bent: je karakter bepaalt je muziekvoorkeur.

Aan de hand van een vragenlijst typeerden de onderzoekers het karakter van elke deelnemer. Die kreeg vervolgens fragmenten in 16 muziekgenres voorgelegd. Extraverte mensen bleken vooral moderne ritmische en elektronische muziek te kiezen. Klassieke muziek en jazz bleek te linken aan een 'open karakter'. Wat dat is, is niet helemaal duidelijk.

De onderzoekers maakten wel een opvallende keuze. Ze legden de deelnemers alleen westerse muziek voor. Daar wordt wereldwijd het meest naar geluisterd, zeggen ze. Ze vinden dat de resultaten daardoor universeel het beste bruikbaar zijn. De uitkomsten zijn volgens de wetenschappers ook hoopvol. Gelijke voorkeuren wereldwijd kunnen bijdragen aan onderling begrip tussen mensen.

Ster advertentie
Ster advertentie