Podium

Gouden Opnamen van Jörg Demus

NTR
foto: ANP/Kippafoto: ANP/Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. Gouden Opnamen van Jörg Demus

De Oostenrijkse pianist Jörg Demus trad vaak op met Elly Ameling. Na een week bij Elly Ameling te hebben stilgestaan, is het mooi om deze week de mooiste opnames van Jörg Demus te laten horen.

Jörg Demus werd in 1928 geboren in Sankt Pölten, een plaats ten westen van Wenen in Oostenrijk. Zijn talent werd al vroeg ontdekt. Hij werd al op zijn elfde toegelaten aan het conservatorium in Wenen en studeerde daar naast piano ook compositie en directie. Toen hij 17 was, studeerde hij af. Een paar jaar daarvoor was zijn debuut in de Brahms-Saal van de Musikverein in Wenen. Nadat hij zijn studie in Wenen had afgerond, studeerde hij verder aan het Conservatorium van Parijs. Hij kreeg onder meer les van Walther Gieseking, Wilhelm Kempff en Arturo Benedetti Michelangeli. Jörg Demus ontwikkelde zich aanvankelijk als solist. Hij speelde romantisch repertoire, maar was ook geïnteresseerd in historische uitvoeringspraktijk en vroege pianomodellen, die hij ook verzamelde. Hij stond bekend om zijn persoonlijke interpretaties van de muziek van Johann Sebastian Bach.

Naast zijn solocarrière is Jörg Demus toch vooral bekend geworden doordat hij ook een begenadigd liedpianist was. Hij speelde met grootheden als Elisabeth Schwarzkopf, Dietrich Fischer Diskau (bij wie hij ook getuige was bij zijn huwelijk) en ook met Elly Ameling.

Jörg Demus nam de complete pianowerken van Robert Schumann en Claude Debussy op. En hij nam ook werken op van Johann Sebastian Bach. Zijn opnamen wonnen internationale prijzen.

In 2019 stierf Jörg Demus op 90 jarige leeftijd.

Maandag

Johann Sebastian Bach - Partita voor klavecimbel nr.3

Dinsdag

Franz Schubert - Impromptu's op.90 nr.3 en nr.4

Woensdag

Johann Sebastian Bach - Concert voor klavecimbel en strijkorkest nr.5, BWV.1056
Franz Schubert - Der Hirt auf dem Felsen D.965, op.posth.129

Donderdag

Johann Sebastian Bach - Concert voor 2 klavecimbels en strijkorkest BWV.1060 in c kl.t.
Wolfgang Amadeus Mozart - Larghetto en allegro KV.deest in Es gr.t.

Vrijdag

Schubert - Nachtstück en Totengräbers Heimweh

Ster advertentie
Ster advertentie