Podium
NTR

Componist René Samson overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Componist René Samson overleden

Vorige week vrijdag is onverwachts in Amsterdam overleden de componist René Samson. Hij is ‘na een val van zijn fiets niet meer opgestaan’, zo laten zijn naasten in een overlijdensbericht weten. Hij is 71 jaar oud geworden

René Samson stamt uit een oude Surinaams-Joodse familie waarin hij opgroeide tussen muziek (klassiek en jazz), dans, toneel en literatuur. Na de middelbare school ging hij scheikunde studeren en was vele jaren werkzaam als chemicus. Hij bleef wel actief musiceren: hij was fluitist en speelde hij in verschillende orkesten.

Op zijn veertigste begon hij te componeren. Hij nam les bij Leo Samama en Klaas de Vries. Zijn muziek bewoog zich veelal binnen de atonaliteit, zij het nooit extreem streng, en Samson was nooit bang er een scheut jazz in te vermengen. Vanaf 1998 werd zijn werk regelmatig uitgevoerd, onder meer voor Amsterdam Sinfonietta, Holland Symfoniaen het Aurelia Saxofoon Kwartet.

Een CD met kamermuziek gespeeld door het Amsterdam Bridge Ensemble werd in 2007 door muziektijdschrift Luister met een 10 bekroond.

Ster advertentie
Ster advertentie