Podium

Poetin stuurt aan op 'fusie' van management Bolshoi en Mariinski

NTR
foto: Michael Klimentiyev / EPAfoto: Michael Klimentiyev / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Poetin stuurt aan op 'fusie' van management Bolshoi en Mariinski

De Russische president Vladimir Poetin verkent de mogelijkheden ingrijpende veranderingen door te voeren bij het Bolshoi Theater in Moskou. Volgens het Russische persbureau Tass, dat door de Russische staat wordt gecontroleerd, heeft Poetin aan Valery Gergiev gevraagd na te denken over de oprichting van een gezamenlijk management van het Bolshoi Theater in Moskou en het Mariinski Theater in Sint Petersburg.

Poetin verwijst met een gezamenlijk directoraat naar het systeem van vóór de Russische Revolutie in 1917, toen één regisseur toezicht hield op de opera- en balletgezelschappen in Sint Petersburg en Moskou. Het Russische persbureau meldt dat Gergiev zei dat “het misschien tijd is om na te denken over hoe een eventuele poging tot fusie gecoördineerd moet worden.” Volgens Tass voegde hij eraan toe dat een fusie misschien verreikende en volwaardige kansen biedt.

Volgens Simon Morrison, muziekprofessor aan Princeton University en auteur van Bolshoi Confidentional, over de Russische balletgeschiedenis, straft Poetin op deze manier de Bolshoi-directeur, die niet loyaal genoeg is.

Een paar weken geleden vertrok prima ballerina Olga Smirnova nadat zij kritiek op de oorlog had geuit. Ook werd onlangs bekend dat chef-dirigent Tugan Sokhiev zijn ontslag indiende bij het Bolshoi Theater.

Een woordvoerder van het Bolshoi Theater bevestigt dat Poetin heeft gevraagd of Gergiev de mogelijkheden wil onderzoeken. Verder geeft zij geen commentaar.

Gergiev heeft steeds geweigerd de Russische invasie aan de kaak te stellen. Dat heeft wereldwijd geleid tot annuleringen van Gergiev. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij van 1995-2008 chef-dirigent was en waar hij ook zijn eigen Gergiev Festival had, heeft de samenwerking met Gergiev ook opgezegd.

Ster advertentie
Ster advertentie