Podium
NTR

Regels voor instrumenten met palissanderhout versoepeld

  1. Klassiekchevron right
  2. Regels voor instrumenten met palissanderhout versoepeld

Muziekinstrumenten gemaakt met palissander-hout mogen weer vrij vervoerd en verhandeld worden. Dat is besloten op een internationale conferentie over bedreigde dieren en planten, die gisteren eindigde.

De tropische houtsoort palissander wordt onder meer gebruikt bij de bouw van gitaren, strijkinstrumenten en houtblaas-instrumenten. Sinds begin 2017 gelden er strenge voorwaarden bij verkoop en transport. Het was zelfs al riskant om te reizen met een cello met palissander stemschroeven. Zonder de juiste papieren kon het instrument door de douane worden ingenomen. De maatregel zorgde voor veel beperkingen, papierwerk en kosten, voor orkesten en handelaren.

De vrijstelling voor instrumenten is voor hen dan ook een opluchting. Beperkingen gelden nog wel voor Braziliaans palissander en voor ivoor en andere dierlijke materialen.

De maatregel in 2017 werd ingesteld als reactie op de enorme interesse voor palissander-meubels in China. Het land zou in 2014 bijna 2 miljoen kubieke meter palissanderhout hebben geïmporteerd.

Ster advertentie
Ster advertentie