Podium

Corona-overzicht buitenland: Muti schrijft brief

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Corona-overzicht buitenland: Muti schrijft brief

Verschillende Europese landen nemen vergaande corona-maatregelen die ook de cultuursector treffen. Zo moeten in Duitsland vanaf maandag onder meer concertzalen en operahuizen dicht, tot eind november. Frankrijk kondigde een complete lockdown af, die morgen ingaat.

Protesten zijn er natuurlijk ook. Dirigent Riccardo Muti schreef afgelopen maandag een open brief aan de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Muti vraagt hem de Italiaanse concertzalen en theaters weer te openen, “zodat deze weer spiritueel levensonderhoud aan mensen kunnen bieden. Zonder die spirituele voeding zal de samenleving verruwen”, schrijft Muti.

Conte heeft inmiddels geantwoord. Hij zegt geraakt te zijn door de oproep van Muti, maar benadrukt dat de besluiten weloverwogen zijn genomen.

Intussen worstelt La Scala in Milaan met het virus, zo bleek gisteren. 18 zangers en 9 musici zijn besmet. Terwijl het operahuis sinds zondag dicht is, zoals alle zalen in Italië.

Op onze site vindt u meer informatie over maatregelen in Europa die de cultuursector treffen.

In België, zwaar getroffen door de corona-crisis, moeten onder meer alle culturele instellingen op 30 oktober sluiten, voor onbepaalde tijd. In Wallonië geldt bovendien een avondklok.

De Franse premier Macron kondigde 28 oktober een lockdown af voor heel Frankrijk. Dat betekent dat de Fransen thuis moeten blijven, behalve voor essentiële dingen als het kopen van voedsel. De maatregel duurt vooralsnog tot 1 december.

Ster advertentie
Ster advertentie