Podium
NTR

Nelson Freire

foto: Gregory Favre / Deccafoto: Gregory Favre / Decca
  1. Klassiekchevron right
  2. Nelson Freire

Op 31 oktober 2021 overleed de Braziaanse componist Nelson Freire op 77-jarige leeftijd. Het cd-label Decca brengt deze week ook een cd uit met nog nooit uitgebrachte opnamen van Nelson Freire. In Podium draaien we deze week in de Gouden Opnamen elke dag een track van die cd naast een opname die eerder is uitgebracht.

Nelson Freire werd op 18 oktober 1944 geboren in Boa Espreaça, een stadje in Brazilië. Toen hij 3 jaar oud was kon hij foutloos en zonder haperen een stukje naspelen, dat zijn zus Nelma voor haar pianolessen had geoefend. HEt muzikale talent ontging zijn ouders niet en op 5 jarige leeftijd gaf hij zijn eerste optreden. Toch was het niet vanzelfsprekend dat hij concertpianist zou worden. Vooral zijn docente Nise Obino, bij wie hij vanaf zijn 7e pianoles kreeg, is bepalend geweest voor zijn toekomst. Zij legde de fundamenten voor zijn pianospel. Op 15-jarige leeftijd trok hij met een studiebeurs naar Wenen, waar hij de Argentijnse pianist Martha Argerich leerde kennen: de tweede vrouw die belangrijk was voor zijn carrière. De twee luisterden samen naar muziek en speelden veel samen.

In 1968 debuteerde Nelson Freire in Europa en een jaar later in Noord-Amerika. Het publiek was diep onder de indruk van zijn tedere spel. Hij nam cd’s op met werken van Frédéric Chopin, Johannes Brahms en Heitor Villa-Lobos. Hij was een graaggeziene gast in de grote concertzalen wereldwijd. Ook in het concertgebouw, waar hij in 2016 voor het laatst optrad.

Maandag

Christoph Willibald von Gluck - Dans van de Zalige geesten
Richard Strauss
- Burleske

Gouden Opnamen: Nelson Freire - Maandag

Dinsdag

Heitor Villa-Lobos - Bachianas brasileiras nr.4
Frédéric Chopin
- Scherzo nr.2

Gouden opnamen: Nelson Freire - dinsdag

Woensdag

Heitor Villa-Lobos - Wals voor piano, "Valsa da dor"
Robert Schumann
- Papillons

Gouden opnamen: Nelson Freire - Woensdag

Donderdag

Claude Debussy - La plus que lente
Johannes Brahms
- Pianoconcert nr.2

Gouden Opnamen: Nelson Freire - Donderdag

Vrijdag

Ludwig van Beethoven - Pianoconcert nr.5

Gouden Opnamen: Nelson Freire - vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie