Podium
NTR

Esa-Pekka Salonen van Londen naar San Francisco

  1. Klassiekchevron right
  2. Esa-Pekka Salonen van Londen naar San Francisco

Esa-Pekka Salonen stopt in 2021 als chefdirigent van het Philharmonia Orchestra in Londen. De 60-jarige Finse dirigent zal het Londense orkest dan 13 jaar hebben geleid. In 2008 nam hij het stokje over van Christoph von Dohnanyi. Salonen heeft ook een nieuwe baan gevonden. Hij start in 2020 als chef van de San Francisco Symphony. Daar volgt hij Michael Tilson Thomas op, die na 25 jaar vertrekt.

De benoeming is enigszins een verrassing. Salonen had eerder aangegeven dat hij meer tijd wilde vrijmaken voor componeren. De Amerikaanse westkust kent hij overigens goed. Van 1992 tot 2009 was hij chefdirigent van de Los Angeles Philharmonic.

In Londen zullen ze hem missen. Volgens de Britse krant The Guardian heeft Salonen het orkest tot een hoog niveau opgestuwd. Hij heeft het repertoire verbreed en veel nadruk gelegd op 20ste eeuwse muziek. Verder heeft hij tal van digitale projecten opgezet om via nieuwe media een breed publiek te bereiken. Veel lof is er met name voor een Stravinsky-festival in 2016 waarin Salonen enkele minder bekende werken in ge├źnsceneerde vorm presenteerde en het orkest op het hoogst mogelijke niveau liet spelen, aldus The Guardian.

Ster advertentie
Ster advertentie