Podium
NTR

Finnen organiseren naaktconcert

foto: Sarah Yenesel / EPAfoto: Sarah Yenesel / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Finnen organiseren naaktconcert

Er worden allerlei nieuwe concepten verzonnen rondom klassieke concerten. Vorige week spraken we in Podium nog met Veerle Spronck die onderzoek deed naar innovaties van de Nederlandse orkesten op het gebied van publiek (⤵️).

In Finland is nu wel iets heel bijzonders bedacht: in november wordt daar een naaktconcert georganiseerd. Het idee is van danseres Sanni Kriikku. Het afgelopen voorjaar belde zij stad en land af om musici te vragen mee te doen. Uiteindelijk vond ze 3 musici (klarinet, fagot en piano) bereid mee te doen met het naaktconcert. Er doen ook 3 dansers mee. Waar het idee precies vandaan kwam, weet ze niet meer, maar ze vond het vanzelfsprekend dat het moest gebeuren. “Dit ontbreekt nog aan de huidige concertpraktijk,” aldus Kriikku. Ze vindt het interessant na te denken over de gebruiken en gewoonten tijdens concertsituaties. Toen zij zelf een bijna naaktervaring had op het podium, voelde dat voor haar als een bevrijding. Dat gevoel wil ze het publiek bij dit concert ook meegeven.

Het concert met naakte musici en dansers wordt tweemaal uitgevoerd. Bij het eerste concert zijn zowel de uitvoerders als het publiek naakt. Je kunt onderweg je kleding gewoon aanhouden, je krijgt bij binnenkomst namelijk een tas waar je voorafgaand aan het concert je kleding in kunt doen. Die kun je in de garderobe achterlaten. Wil je dit concert wel meemaken, maar niet naakt, dan ben je welkom bij het tweede concert, waar het publiek kleding draagt. Bij het tweede concert zijn alleen de uitvoerenden naakt.

Tijdens het concert zijn ook personen aanwezig bij wie eventuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag gemeld kan worden. En als je halverwege het concert genoeg hebt van alle naaktheid, dan kun je het concert gewoon verlaten.

(Foto: Le violon d’Ingres van Man Ray)

Ster advertentie
Ster advertentie