Podium
NTR

Operaregisseur Harry Kupfer (84) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Operaregisseur Harry Kupfer (84) overleden

Harry Kupfer is op 84-jarige leeftijd in Berlijn gestorven. Hij was een van de grote operaregisseurs van na de oorlog. Kupfer was 21 jaar lang vaste regisseur van de Komische Oper in Berlijn. In die stad realiseerde hij ook een van de mijlpalen in zijn meer dan 200 ensceneringen tellende oeuvre: de regie van de tien belangrijkste opera’s van Richard Wagner, met als partner dirigent Daniel Barenboim. Hij vierde daarnaast vele triomfen bij de Wagner-Festspiele in Bayreuth. Kupfer had een duidelijk credo: hij wilde op de bühne mensen met hun conflicten, problemen en tegenstrijdigheden laten zien.

In Nederland heeft Kupfer talloze ensceneringen gemaakt bij De Nationale Opera. In 1977 voor het eerst, met Elektra van Richard Strauss. Volgens velen een verpletterend intense produkcie. Kasper Jansen stelde later in de NRC dat Kupfer bij het veelal verbijsterde publiek in ons land de basis legde voor een geheel nieuwe manier om naar opera te kijken. ‘De sterk dramaturgisch en maatschappelijk gemotiveerde aanpak van de (toen nog Oostduitse) Kupfer werd daarna in Nederland een begrip met geruchtmakende, soms omstreden, maar altijd uiterst doorwrochte voorstellingen van onder meer Fidelio, Boris Godoenov, La Damnation de Faust en Salome.’ Aldus Kasper Jansen.

In 2011 regisseur Kupfer Janáček’s Katja Kabanova bij Opera Zuid. Artistiek directeur Miranda van Kralingen – die Kupfer voor zijn producties geregeld naar Berlijn had gehaald toen zij nog actief was als sopraan – had hem naar Maastricht weten te halen.

Foto: Salome bij De Nationale Opera, in de regie van Harry Kupfer (seizoen 1987-'88)

Ster advertentie
Ster advertentie