Podium
NTR

Pianist en dirigent Peter Nero overleden: verbinder tussen jazz en klassiek

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist en dirigent Peter Nero overleden: verbinder tussen jazz en klassiek

In New York stierf op 89-jarige leeftijd pianist, dirigent en componist Peter Nero. Hij is vooral bekend geworden van cross-overconcerten die hij gaf, maar zeker ook van zijn interpretaties van pianowerken van George Gershwin.

Peter Nero werd in 1934 geboren in New York en begon op jonge leeftijd met pianospelen. Toen hij 14 was, werd hij toegelaten tot de High School of Music & Art in New York en won hij een studiebeurs voor de Juilliard School of Music. In 1962 won hij een Grammy Award als 'beste nieuwe artiest'.

Ook als dirigent maakte Nero naam. Zo dirigeerde hij het Philadelphia Pop Symphony Orchestra. En was hij de grondlegger van Peter Nero and the Philly Pops waarvan hij muzikaal leider was tussen 1979 en 2013.

Verbonden met Gershwin

Hoewel Nero vooral bekend staat als jazz-musicus speelde ook klassieke muziek een belangrijke rol in zijn leven. Zo is zijn naam verbonden aan de muziek van George Gershwin. Al op 17-jarige leeftijd mocht hij Gershwins Rhapsodie in Blue spelen in een tv-serie over musicus Paul Whitman. Maar ook daarna bleef hij een pleitbezorger van zijn muziek. Hij was één van de eerste pianisten die zich boog over de pianowerken van de componist.

In zijn concerten mengde hij vaak bekende klassieke melodieën met jazz-standards. Madame Butterfly van operacomponist Puccini ging vlekkeloos over naar een typisch showstuk uit de musical Cats. Cross-over avant la lettre dus!

Eigen compositie

Als componist schreef Nero onder meer aan een werk over Het Achterhuis van Anne Frank. Hij gebruikte de woorden uit het dagboek van Frank in 15 liederen. “Ik was zo ontroerd door het dagboek,” zei hij in een interview. “Ik heb het grootste deel ervan in slechts drie weken geschreven. Toen ik eenmaal op dreef was, kon ik niet meer stoppen. Alles viel gewoon op zijn plek.”

Ster advertentie
Ster advertentie