Podium
NTR

Toch een Mahler Festival: in mei 2021

  1. Klassiekchevron right
  2. Toch een Mahler Festival: in mei 2021

Het oorspronkelijk voor deze maand geplande Mahler Festival in het Concertgebouw in Amsterdam komt er toch, maar dan in mei 2021. Uit het vandaag bekendgemaakte programma blijkt dat het wèl een kleiner festival is, zonder de Berliner en Wiener Philharmoniker en zonder de symfonieën 7 t/m 10.

Wel van de partij zijn onder meer het Concertgebouworkest, het Hong Kong Philharmonic Orchestra, het Boedapest Festival Orkest en de Münchner Philharmoniker.

Het Concertgebouw gaat ervan uit dat de situatie ten gevolge van de coronacrisis volgend jaar ten goede is gekeerd, maar geeft toe dat de situatie voorlopig onzeker blijft.

Concertgebouw-directeur Reinink zegt vandaag in de NRC : "Al kort na het afzeggen zagen we in onze planning een mogelijkheid voor een nieuw zesdaags Mahler Festival in 2021. Vanaf toen zijn we druk gaan bellen. Jaap van Zweden en zijn orkest uit Hongkong waren bereid met Mahler in plaats van Sjostakovitsj op tournee te gaan. En dirigenten Valery Gergiev en Iván Fischer zeiden meteen: we gaan jullie helpen. Ook de andere orkesten hebben hun schema’s aangepast."

Op de vraag of het niet aantrekkelijker zou zijn om over vijf jaar een volledig, groot Mahler Festival te organiseren, antwoord Reinink:

"Ik sluit niet uit dat we dat alsnog doen. Maar deze mogelijkheid voor 2021 diende zich aan en was te mooi om niet te benutten – ook met het oog op alle liefhebbers die we nu teleur hebben moeten stellen."

Kijk hier voor het programma.

Foto: Hans Roggen

Ster advertentie
Ster advertentie