Podium

Extra steun voor cultuursector

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Extra steun voor cultuursector

Minister Van Engelshoven trekt nog eens 482 miljoen uit voor kunst en cultuur. Dat meldt De Volkskrant.

Met een tweede extra steunpakket hoopt het kabinet grote delen van cultuursector tot de zomer van 2021 overeind te houden. De klap van de coronasluiting en de momenteel geldende anderhalvemetermaatregelen maken het musea, bioscopen, theater- en concertzalen vrijwel onmogelijk op eigen kracht te overleven.

De cultuurwereld was vrijwel vanaf het begin van de coronacrisis kritisch op minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven en het kabinet, die te langzaam zouden handelen. Met dit tweede steunpakket hoopt Van Engelshoven een einde aan te maken de kritiek. "Ik geloof dan langzamerhand dat de Nederlandse cultuursector niet kan zeggen dat hun noden niet gezien worden," zegt Van Engelshoven tegen De Volkskrant.

Van het tweede steunpakket is globaal 200 miljoen euro bedoeld voor grote culturele instellingen en de schil van kunstenaars en zzp’ers daaromheen. Gemeenten krijgen 150 miljoen euro om hun plaatselijke popzalen en schouwburgen te steunen. Er is 15 miljoen voor een garantiefonds om nieuwe films te maken; 20 miljoen voor particuliere musea; en 15 miljoen naar ‘varend erfgoed’.

Hoezeer de cultuurwereld sinds maart is stilgevallen, bleek eerder deze maand uit cijfers van het CBS. De sector liep in de eerste drie maanden volgens eigen berekening 969 miljoen euro aan omzet mis, aldus De Volkskrant.

Ster advertentie
Ster advertentie