Podium
NTR

Arno Bornkamp breekt een lans voor de baritonsaxofoon

foto: Sarah Wijzenbeek / Thorsten Stapel
  1. Klassiekchevron right
  2. Arno Bornkamp breekt een lans voor de baritonsaxofoon

Hij geldt als de vader van de saxofoonkwartetten, maar op zijn album Folies de Baryton speelt Arno Bornkamp solo. De saxofonist was te gast in Podium waar hij vertelde over zijn nieuwe cd waarop hij de baritonsaxofoon in de spotlights zet.

De meeste werken in het repertoire voor solosaxofoon zijn voor altsaxofoon geschreven en met die traditie wil Bornkamp breken. Hij voelt zich daarbij gesteund door uitvinder Adolphe Sax die in rond 1840 de eerste saxofoon bouwde. Het register van dat instrument laat zich vergelijken met de baritonsaxofoon van tegenwoordig. In het cd-boekje van zijn nieuwe album Folies de Baryton schrijft Bornkamp: “Naar mijn mening is de baritonsaxofoon de saxofoon met de meeste natuurlijke potentie.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op de cd staan veel nieuwe stukken. De samenwerking met de componisten is ontstaan nadat Bornkamp de Solosonate voor cello van Kodaly hoorde. "In die muziek laat de cello zich van alle kanten horen. Ik dacht meteen, daar moet ik iets mee gaan doen, want met de baritonsaxofoon kan dat ook."

Halverwege het album koos Bornkamp voor hele andere muziek. "Ik had nog wat tijd te vullen", lacht hij. "Het leek me ook wel mooi om nog een andere kant van het instrument te laten horen, andere kleuren. Daarom speel ik ook muziek van Marin Marais."

Pioniers

Arno Bornkamp speelde jarenlang samen met pianist Ivo Janssen en hij is een van de oprichters van het Aurelia Saxofoonkwartet. Zij waren decennia lang een vooraanstaand saxofoonkwartet. Als ware pioniers maakte het kwartet het strijkkwartetrepertoire toegankelijk voor saxofoons. De nalatenschap van het Aurelia Saxofoonkwartet, dat in 2017 ophield te bestaan, is nog steeds een grote inspiratiebron voor jonge saxofoonkwartetten over de hele wereld.

Ster advertentie
Ster advertentie