Podium

Rechter: Nationaal Orkest België schendt rechten musici bij streaming

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Rechter: Nationaal Orkest België schendt rechten musici bij streaming

Het Nationaal Orkest België mag geen online concertopnamen meer aanbieden zonder toestemming van de musici. Dat heeft een hoge Belgische rechter, het zogenaamde Hof van Beroep, de afgelopen week bepaald. De uitspraak kan gevolgen hebben voor orkesten in andere landen.

De rechtszaak was aangespannen door 32 orkestleden. Zij vinden dat met het online verspreiden van opnamen hun artistieke rechten worden geschonden. De orkestleiding beschouwde de registraties als artistiek product van het orkest als geheel. Daarmee zouden de rechten bij het orkest liggen. Het Hof was het daar niet mee eens. Volgens de rechter is een concertopname een artistiek product van alle individuele musici. Het auteursrecht van de individuele musici blijft dan gelden.

Het conflict over de uitzendrechten is al een paar jaar gaande, maar actueler geworden nu door de corona-pandemie het aantal streams is toegenomen.

Volgens de advocaat van de musici is de kans aanzienlijk dat andere rechters in Europa zich zullen laten leiden door deze uitspraak.

Het orkest is intussen gewoon te zien in opnamen, zoals bij de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel.

Ster advertentie
Ster advertentie