Podium
NTR

Componist Mikis Theodorakis overleden

foto: Heinrich Klaffs
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Mikis Theodorakis overleden

“De belangrijkste Griekse componist in de geschiedenis”. “Een marxistische vuurstoker die oorlog voerde tegen de junta”. “Componist van de dans van Zorba”… een paar typeringen uit de pers van Mikis Theodorakis. De Griekse componist overleed op 2 september.

Theodorakis werd vooral bekend door zijn muziek voor de film Zorba the Greek, uit 1964. Zorba’s dans, uit die film, werd een typisch voorbeeld van muziek waarop je de sirtaki danst. Maar hij componeerde nog veel meer: symfonieën, opera's, balletten, muziek voor het toneel, marsen voor protesten en verzetsliederen. Zijn beroemdste werk over politieke vervolging was de Mauthausen Trilogie, genoemd naar een Nazi-concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog.

Theodorakis was ook politiek activist. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. In 1967 werd hij door de Griekse junta verbannen en zijn muziek werd verboden. Die werd juist daardoor een houvast voor Grieken die leden onder de repressie. Na zijn ballingschap begon hij een internationale campagne van concerten en contacten met wereldleiders, in een poging de situatie in zijn land te veranderen. "Ik heb altijd met twee geluiden geleefd - een politieke, een muzikale," vertelde Theodorakis aan The New York Times in 1970.

Mikis Theodorakis is 96 jaar geworden.

Zorba's dans uit Zorba the Greek:

Ster advertentie
Ster advertentie