Podium
NTR

Steeds meer organisaties beëindigen samenwerking met Valery Gergiev

foto: Robert Ghement / EPAfoto: Robert Ghement / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Steeds meer organisaties beëindigen samenwerking met Valery Gergiev

Steeds meer organisaties beëindigen de samenwerking met de Russische dirigent Valery Gergiev. Gergiev is bevriend met de Russische president Vladimir Poetin en hij heeft zich nog altijd niet uitgesproken over de Russische inval in Oekraïne.

Afgelopen week werd al bekend dat Gergiev voorlopig niet welkom is bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest . Het orkest zag zich genoodzaakt de concerten met Gergiev te annuleren, zolang hij geen openlijk afstand nam van het handelen van Poetin. Inmiddels is duidelijk dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest breekt met de wereldberoemde dirigent.

"Gisteravond is er contact met Gergiëv geweest en in dit gesprek bleek de kloof onoverbrugbaar", aldus het orkest in een persbericht. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Philharmonic Festivals zien zich daarom genoodzaakt de samenwerking met de dirigent te beëindigen. De concerten met hem zullen worden geannuleerd, zo ook de NTR ZaterdagMatinee. Ook het Gergiëv Festival houdt op te bestaan.

Ook Carnegie Hall in New York heeft laten weten de dirigent niet meer te ontvangen. De Münchner Philharmoniker heeft Gergiev een ultimatum gesteld. Als hij vandaag geen afstand neemt van de Russische aanval op Oekraïne, is hij niet meer welkom in München.

De Scala in Milaan wacht niet op een standpunt van Gergiev: hij is niet meer welkom in het Italiaanse theater, waar hij volgende week zou dirigeren. Vorige week dirigeerde hij Schoppenvrouw van Tsjaikovski, maar de volgende voorstellingen van die opera worden niet door Gergiev gedirigeerd.

Ook het Lucerne Festival heeft de concerten van Gergiev met het orkest van het Mariinski Theater geannuleerd. En het Verbier Festival heeft de agressie van Rusland tegen Oekraïne sterk veroordeeld. Het festival heeft Gergiev ontslagen als muzikaal leider van het Verbier Festival Orchestra.

In het weekend werd bekend, dat het management van Gergiev de samenwerking eveneens beëindigt vanwege zijn banden met president Poetin. In een persbericht schrijft het management: “In verband met de misdadige oorlog die het Russische regime tegen het onafhankelijke en democratische land Oekraïne voert, en tegen de open Europese samenleving als geheel, is het voor ons onmogelijk en zeer ongewenst om de belangen van maestro Gergiev te behartigen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samen in actie voor Oekraïne

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Geef voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Via de onderstaande button kom je op de site van Giro555 waar je kunt doneren. Of ga naar onze overzichtspagina.

Geef nu aan Giro555 Home 'Samen in actie voor Oekraïne'

Ster advertentie
Ster advertentie