Podium

Dudok Quartet presenteert nieuwe cd in Podium

NTR
foto: Yuri Andries
  1. Klassiekchevron right
  2. Dudok Quartet presenteert nieuwe cd in Podium

Afgelopen vrijdag presenteerde het Dudok Quartet hun nieuwe album REFLECTIONS, met strijkkwartetten van Sjostakovitsj en Bacewicz en Dudoks eigen bewerkingen van Sjostakovitsj' Preludes voor piano.

De muziek van Dmitri Sjostakovitsj is zowel verguisd als bewonderd. De ontvangstgeschiedenis van zijn muziek wordt tot op de dag van vandaag getekend door een felle strijd tussen voor- en tegenstanders. Het Dudok Quartet Amsterdam presenteert zich op het nieuwe album REFLECTIONS als pleitbezorger van de dubbelzinnigheid in muziek uit de twintigste eeuw.

Dudok Quartet in Podium

Op de dag van release, vrijdag 25 november 2022, presenteerde het Dudok Quartet de nieuwe cd in Podium, met muziek van Dmitri Sjostakovitsj en de Poolse Grażyna Bacewicz. Het is een poging om het standaardimago van Sjostakovitsj tegen het licht te houden en om meer bekendheid te geven aan de Poolse componist. En wat willen ze de luisteraar meegeven? Het kwartet vertelt het in de studio en natuurlijk spelen ze muziek van het nieuwe album.

Over REFLECTIONS

De Dudoks groeiden muzikaal op in een wereld waarin tegenstellingen absoluut werden gemaakt en waarin weinig ruimte was voor meerstemmigheid. Modernisme of behoudzucht, onderwerping of verzet, degelijke ambachtelijkheid of creativiteit: voor Sjostakovitsj en Grażyna Bacewicz vormden deze mogelijke (of schijnbare) tegenstellingen juist de kern van hun compositieproces. De muziek die uit hun pennen vloeide draagt al deze tegenstellingen in zich, en dwingt ook de luisteraar van de eenentwintigste eeuw om zich te verhouden tot diens eigen twijfels en onzekerheden. Iedere eenduidige interpretatie marginaliseert een mogelijke andere.

Quote

Als strijkkwartet in de eenentwintigste eeuw verdiepen wij ons in de betekenis van muziek. Wat muziek voor ons persoonlijk betekent vormt een kiem voor de manier waarop we deze muziek op het podium laten klinken.

Dudok Quartet

Beide hoofdwerken op het album bieden de muzikanten een uitbundige achtbaanrit. Op het gebied van samenspel en technische instrumentbeheersing vragen de stukken het uiterste van de musici, wat leidt tot een adembenemende en gelaagde luisterervaring voor het publiek. Om de strijkkwartetten van Sjostakovitsj en Bacewicz met elkaar te verbinden verdiepte het Dudok zich in de componeerstijl en compositietechnieken van deze componisten. Door het maken van eigen arrangementen van SjostakovitsjPreludes voor piano opus 34, komen de musici nog dichter onder de huid van de componisten. Deze opname vormt de wereldpremière van dit nieuwe arrangement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie