Podium
NTR

Nederlands carillon in VS begint nieuw leven aan de hand van André Rieu

foto: Avriette uit en.wikipedia.org
  1. Klassiekchevron right
  2. Nederlands carillon in VS begint nieuw leven aan de hand van André Rieu

In Washington is het Nederlandse carillon 'Netherlands Carillon' officieel opnieuw ingewijd. Nederland schonk dit begin jaren vijftig aan de Verenigde Staten, als dank voor de bijdrage aan de bevrijding van Nederland van de nazibezetter en aan het herstel daarna.

Het instrument, dat te vinden is bij Arlington National Cemetery, is recent gerestaureerd, verbeterd en uitgebreid. De Amerikaanse beiaardier Edward M. Nassor en zijn Nederlandse collega Frank Steijns bespelen het op 5 mei tijdens een speciaal 'bevrijdingsconcert' en ook dirigent en violist André Rieu doet mee.

Het evenement omvat een speciaal opgenomen optreden van Rieu en zijn Johann Strauss Orkest. Ook sopraan Madieke Marjon Schoots is te horen. Genoemde beiaardiers, van wie de Nederlander ook violist is bij Rieu, worden ter plekke begeleid door een kwintet van het koperensemble Washington Symphonic Brass.

Bekijk de ceremonie

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over het herstel

Met het broodnodige herstel van het roestige carillon werd in oktober 2019 begonnen. Vanaf het begin viel het geluid ook vies tegen: niet alle klanken waren even goed op elkaar afgestemd door de los van elkaar werkende makers. De toren werd gerestaureerd en de vijftig klokken werden naar Nederland gestuurd om in een klokkengieterij in Asten te worden afgestemd en opgeknapt. Ook zijn er drie nieuwe klokken gegoten en toegevoegd. Die zijn vernoemd naar de vroegere minister van Buitenlandse Zaken George Marshall en naar strijders van de mensenrechten Martin Luther King en Eleanor Roosevelt.

Bron: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie