Podium
NTR

Esa Pekka Salonen wordt Composer in Residence bij Berliner Philharmoniker

foto: Miguel Angel Molina / EPAfoto: Miguel Angel Molina / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Esa Pekka Salonen wordt Composer in Residence bij Berliner Philharmoniker

Met ingang van komend seizoen (2022-2023) is dirigent en componist Esa-Pekka Salonen Composer in Residence bij de Berliner Philharmoniker.

In de jeugd van Salonen stond het verdedigen van de ware waarden van muziek centraal. Tegenwoordig vindt hij de muzikale waarheid minder belangrijk dan de ervaring die muziek geeft. Hij wil muziek schrijven die de gemiddelde concertganger kan begrijpen en waar het publiek van kan genieten. “Allereerst zie ik mijzelf als luisteraar. Als ik een stuk schrijf, speel ik het in mijn hoofd aan mijzelf voor. Als de luisteraar in mij het goed, interessant, ontroerend of spannend vindt, dan noteer ik het. Als ik het leuk vindt, is de kans groot dat anderen het ook leuk zullen vinden,” zegt hij.

Naast componist, is Esa-Pekka Salonen ook chef-dirigent van het San Francisco Symphony Orchestra en wereldwijd een veelgevraagd dirigent. Hij probeert zijn tijd zo goed mogelijk te verdelen en selecteert de orkesten waarmee hij wil werken zorgvuldig. Tussen de concerten door, neemt hij altijd de tijd om zich volledig aan het componeren te kunnen wijden.

Het eerste concert van de Berliner Philharmoniker waarin muziek van Esa-Pekka Salonen te horen is, is in december. Dan staat zijn werk Helix op het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie