Podium

Gedoe rondom uitslag Chopin concours in Warschau

NTR
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Gedoe rondom uitslag Chopin concours in Warschau

De Canadese pianist Bruce Xiaoyu Liu heeft de eerste prijs gewonnen op het Chopin Pianoconcours in Warschau. Hij krijgt 40.000 euro. De tweede prijs ging naar Alexander Gadjiev uit Italië/Slovenië en Kyohei Sorita uit Japan. Liu werd in 1997 geboren in Parijs en groeide op in Montreal, Canada. Met zijn eerste prijs treedt hij in de voetsporen van eerdere concourswinnaars als Maurizio Pollini, Martha Argerich en Krystian Zimerman.

Succes verzekerd, zou je zeggen. Maar nu is er allerlei gedoe rondom de uitslag van het Chopin Concours. Een aantal prijswinnaars van het concours studeert (of heeft gestudeerd) bij één van de juryleden. Is zo’n uitslag dan wel eerlijk te noemen?

In Polen maakt het publiek zich druk om het feit dat de Russische pianist Eva Gevorgyan geen prijs heeft gewonnen. Een Poolse krant schrijft: “Het Chopin Concours is een wedstrijd voor de grote talenten, maar waarom liet de jury dan het grootste talent buiten de prijzen vallen?” Ook anderen spreken zich uit over dit “schandaal”. Pianist Piotr Andrezewski schrijft: “Ik kan niet geloven dat Eva Gevorgyan met haar talent en gevoelig spel niet tot de laureaten behoort. Ik ben geschokt.”

Je kunt natuurlijk altijd twisten over muziekwedstrijden. Het blijft subjectief en dus zal er ook altijd wel discussie zijn. Het is geen sportwedstrijd waarbij je gewoon als eerste over de finishlijn moet komen.

Bela Bartók zei het al: “Wedstrijden zijn voor paarden, niet voor musici.”

Ster advertentie
Ster advertentie