Podium
NTR

Componist George Crumb overleden

foto: Peter Matthews / Wikimedia Commonsfoto: Peter Matthews / Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist George Crumb overleden

Gisteren is de Amerikaanse George Crumb op 92-jarige leeftijd overleden.

George Crumb werd in 1929 geboren in Charleston, waar hij ook compositie studeerde. Hij was een tijdgenoot van Karlheinz Stockhausen en Pierre Boulez, maar Crumb liet zich niet dwingen door een systeem of school. Hij koos zijn eigen weg en bouwde een eigen oeuvre op, weg van mode en stromingen. Maar, hij liet zich wel door anderen inspireren. Bijvoorbeeld door de componisten Debussy, Bartók, Webern en Cage, door oosterse muziek en door de Spaanse dichter Federico García Lorca.

Vooral timbre (klankkleur) speelt een belangrijke rol in zijn oeuvre. Crumb laat klanken ontstaan, door instrumenten op een onconventionele manier te gebruiken. Een voorbeeld is zijn stuk Vox Balaenae (1971), waar de glissandi van de cello zijn geïnspireerd door het geluid van walvissen. In zijn strijkkwartet Black Angels maakt Crumb een hallucinerend klankmozaïek, waarin de verschrikkingen van de Vietnamoorlog te horen zijn. Hij vermengt citaten van Dowland, Schubert en het Gregoriaanse Dies Irae met een arsenaal aan instrumentale effecten, waarin pistoolschoten en insectengezoem worden geïmiteerd. In zijn pianowerken maakt hij niet alleen gebruik van de traditionele manier van spelen, maar hij maakt graag gebruik van – zoals hij dat zelf noemde – de “extended piano”.

In 2017 was George Crumb “Artist in Focus” tijdens het Holland Festival. In Nederland zette pianist en componist Robert Nasveld zich in voor de muziek van George Crumb. Hieronder een fragment uit Reiziger in Muziek, waarin Robert Nasveld en George Crumb samen aan het klavier zitten:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podium Gesprek

Hans Haffmans in gesprek met Robert Nasveld over overlijden George Crumb.

Robert Nasveld over George Crumb

Luister muziek van George Crumb

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie