Podium
NTR

Tsjaikovski museum wordt cultureel centrum

  1. Klassiekchevron right
  2. Tsjaikovski museum wordt cultureel centrum

Het Tsjaikovski museum in Klin, vlakbij Moskou, moet een groot cultureel centrum worden met meerdere concertzalen, mogelijkheden voor operafestivals en concoursen. Dat vindt de Russische minister van Cultuur en Economie.

Het museum is het voormalig huis van Tsjaikovski. Hij woonde en werkte daar de laatste 2 jaar van zijn leven, tot hij in 1893 overleed. Hij schreef er onder andere zijn 6e Symfonie. De meubels, de inrichting, het bureau waar hij aan werkte met uitzicht op de tuin, alles is zoveel mogelijk bewaard gebleven en ademt nog dezelfde huiselijke sfeer.
Tsjaikovski was het stadsleven van Moskou moe en kocht het huis om in rust te kunnen werken. In een brief aan een vriendin schreef hij: ‘Hoe ouder ik word hoe meer ik geniet van de natuur. Nog nooit eerder heb ik zo genoten van de schoonheid van de lente, de ontwakende bloemenpracht, vogels die terugkeren naar huis - kortom, alles wat de Russische lente voortbrengt, eigenlijk de mooiste lente op aarde.’

Wanneer de uitbreiding begint, en of het doorgaat, is niet bekend. Volgend jaar is het 180 jaar geleden dat Tsjaikovski werd geboren. Maar dat zal voor een eventueel nieuw cultureel centrum te vroeg zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie