Podium
NTR

Provinciale Staten Gelderland oneens over steun Gelders Orkest

  1. Klassiekchevron right
  2. Provinciale Staten Gelderland oneens over steun Gelders Orkest

Gaat provincie Gelderland Het Gelders Orkest structureel subsidiëren of niet, zoals Gedeputeerde Staten wil? De partijen binnen de Provinciale Staten zijn er niet uit. De toekomst van het orkest was op 31 oktober onderwerp van een commissievergadering. De PVV, ChristenUnie en SGP gaven daarin aan niet structureel geld te willen stoppen in een orkest dat - zoals de PVV-woordvoerder zei - “zijn broek niet kan ophouden”, ondanks kapitaalinjecties van de provincie.

In 2012 besloot Gelderland het orkest met incidenteel verstrekt provinciaal geld te helpen een bedrijf te worden dat zonder provinciale subsidie zou kunnen. Gedeputeerde Josan Meijers (PvdA) gaf tijdens de vergadering toe dat die investering niet heeft gewerkt. Zonder structurele provinciale subsidie lukt het niet. Op 14 november 2018 hakt het provinciebestuur de knoop door. Het gaat om een jaarlijkse steun van bijna een miljoen euro.

Het orkest zal trouwens in september 2019 gedeeltelijk fuseren met het Orkest van het Oosten. Provincie Overijssel zegde al eerder een bedrag toe voor dat orkest, dat Overijssel als werkgebied heeft.

Ster advertentie
Ster advertentie