Podium
NTR

Grote Deense prijs voor pianist Pierre-Laurent Aimard

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Grote Deense prijs voor pianist Pierre-Laurent Aimard

Een bericht dat als muziek in de oren zal hebben geklonken bij de Franse pianist Pierre-Laurent Aimard... Hij krijgt, omgerekend, 135.000 euro op zijn rekening bijgeschreven. Aimard heeft namelijk de Deense Léonie Sonning’s Music Prize 2022 gewonnen.

Volgens de organisatie is het de belangrijkste muziekprijs van Denemarken. Hij wordt ieder jaar toegekend aan een internationaal erkende componist, musicus of dirigent in de klassieke muziek.

De jury noemt Aimard één van de "meest verfijnde pianisten" van de afgelopen 40 jaar. "Hij heeft grenzen verlegd in de kunst van het pianospel. En met zijn visionaire programma's, waarin hij componisten uit verschillende tijdperken samenbrengt, inspireert hij tot het scheppen van nieuwe muziek en nieuwe interpretaties van de klassieke stukken".

Aimard krijgt de prijs in oktober 2022 en er wordt dan bovendien een 5-daags festival rondom hem georganiseerd in Kopenhagen en Aarhus.

De Léonie Sonning muziekprijs wordt sinds 1959 uitgereikt, en is genoemd naar de weduwe van de initiatiefnemer van de prijs, Carl Johan Sonning.

Ster advertentie
Ster advertentie