Podium

350 liefdesbrieven Leonard Bernstein

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. 350 liefdesbrieven Leonard Bernstein

In de bibliotheek van Washington zijn onlangs 350 liefdesbrieven opgedoken van Leonard Bernstein en een Japanse verzekeringsman, een groot fan van de dirigent. Elf jaar lang hadden ze een liefdesaffaire.

De relatie begon na een concert van Bernstein met de New York Philharmonic in Tokyo in 1979. De twee brachten samen de nacht door. Een briefwisseling tussen Bernstein en Kunihiko Hashimoto volgde.

De Japans-Amerikaanse wetenschapper Mari Yoshihara vond de brieven in de Bernstein-collectie van de bibliotheek. Ze beschrijft hun brieven als 'gepassioneerd, teder en soms hartverscheurend' en zegt dat het duidelijk was dat meneer Hashimoto verliefd was geworden. Ze ontdekte dat Hashimoto werkte als regisseur en producent en Bernstein bij latere projecten heeft geholpen. Een van zijn producties was een vertaling van Bernsteins musical Candide.

Yoshihara publiceert fragmenten uit de brieven in haar boek Dearest Lenny: Letters from Japan and the making of the World Maestro. Een wetenschappelijke studie over Bernstein verweven met de geschiedenis, politiek en economie van de twintigste eeuw. Het verschijnt op 2 september in de Verenigde Staten en eind november in Engeland.

Bernstein trouwde in 1951 met actrice Felicia Montealegre. Samen kregen zij drie kinderen. Dat Bernstein op mannen viel was voor zijn vrouw en de buitenwereld geen geheim.

Ster advertentie
Ster advertentie