Podium

Duitse academie en Bach Archiv starten onderzoek naar complete Bach-familie

NTR
foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Duitse academie en Bach Archiv starten onderzoek naar complete Bach-familie

Regelmatig is er nieuws over het digitaliseren van het oeuvre van componisten en de kritische analyse ervan. Maar het project dat in november is aangekondigd is wel heel bijzonder. De Saksische Academie voor Wetenschappen start samen met het Bach Archiv Leipzig namelijk een onderzoek naar de complete Bach-familie.

Dat begint bij de stamvader Veit Bach en gaat tot de laatste componerende kleinzoon van Johann Sebastian Bach, en daarmee van de 16e tot het begin van de 19e eeuw.

Eerder was met het Bach Archiv al alle muziek van de Bachfamilie verzameld. Nu is het de beurt aan documenten, zoals brieven, contracten en publicaties. Die worden nu voor het eerst bij elkaar gebracht en wetenschappelijk geanalyseerd. Dat gebeurt met moderne technieken, zoals handschriftherkenning. Volgens de academie zal het project ook inzicht geven in maatschappelijke veranderingen in die lange periode.

De Duitse landelijke overheid betaalt mee. Het project, in vertaling getiteld "BACH-onderzoeksportaal", gaat behalve geld ook veel tijd kosten, maar liefst 25 jaar. De eerste informatie komt in januari 2023 online, nog onduidelijk via welk platform.

Ster advertentie
Ster advertentie