Podium
NTR

Oekraïense Ministerie van Cultuur roept op tot boycot Russische artiesten

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Oekraïense Ministerie van Cultuur roept op tot boycot Russische artiesten

Het ministerie van cultuur van de Oekraïne en een aantal kunstenaars uit het land roepen in een open brief op Russische cultuur te boycotten. Ze willen dat Russische cultuurcentra wereldwijd worden gesloten en dat Russen uit cultuurorganisaties worden gezet.

Ook zouden Russische artiesten moeten worden geweerd bij festivals, zoals de Salzburger Festspiele. Kunstenaars die zich tegen de oorlog uitspreken zijn dan weer wel okee. En, benadrukt het ministerie, kunst is een van de hoogste menselijke waarden.

Een toenemend aantal bedrijven maken een radicale keuze op dit terrein. Zo heeft Universal Music, een grote speler in de muziekwereld, op 8 maart laten weten zich volledig terug te trekken uit Rusland.

Dat muziek mensen samenbrengt, blijkt uit een video die gisteren op YouTube verscheen. Daarvoor maakten 9 Oekraïnse violisten een video-opname in een schuilkelder. Die video's zijn gecombineerd met opnamen van collega's uit 28 landen. Door de montage spelen ze allemaal samen. Bekijk het resultaat hieronder. Violisten uit Rusland ontbreken. Dat lijkt toch een gemiste kans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wereldberoemd cellist Yo-Yo Ma deed volgens Amerikaanse media in zijn eentje een duit in het zakje, door op straat te spelen voor de Russische ambassade in Washington.

Dat kunst soms moet wijken, blijkt uit een bericht van de Nederlandse Reisopera. Die moet geplande voorstellingen van de opera Orphee l'Amour Euridyce in Eindhoven schrappen: de locatie is aangewezen voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne.

Bekijk hier een lijst van benefietconcerten voor Oekraïne.

Ster advertentie
Ster advertentie