Podium
NTR

Teodor Currentzis komt met nieuw orkest: Utopia

foto: Stas Levshin / website Currentzis
  1. Klassiekchevron right
  2. Teodor Currentzis komt met nieuw orkest: Utopia

Utopia wordt gesponsord door Europese geldschieters buiten Rusland.

De Grieks-Russische dirigent Teodor Currentzis van muziekensemble MusicAeterna, vorige week nog bekritiseerd vanwege zijn optreden tijdens de Salzburger Festspiele, heeft gisteren bekendgemaakt een nieuw orkest op te richten: Utopia. Currentzis ligt al sinds begin van de oorlog onder vuur vanwege zijn banden met een Russische staatsbank. Voor zijn nieuwe orkest zoekt hij steun van Europese donateurs buiten Rusland.

Het nieuwe orkest bestaat uit 112 musici uit 28 landen en gaat komend najaar al op tournee, aldus de verklaring. Currentzis wil met het nieuwe ensemble het traditionele model van orkesten opschudden. Gevestigde orkesten zijn een zegen maar kunnen ook een vloek zijn, aldus de dirigent: ze creëren een "internationaal gestandaardiseerd geluid". Utopia is "geen orkest in de gebruikelijke zin van het woord, maar een unieke creatieve gemeenschap van gelijkgestemden die zich toelegt op het zoeken naar de beste klank en de ware geest van de muziek."

Aldus de dirigent in een verklaring, waarin overigens niets wordt gezegd over de toekomst van zijn huidige ensemble MusicAeterna, dat hij in 2004 in Siberië heeft opgericht.

Op 4 oktober a.s. geeft Utopia z'n eerste concert in Luxemburg.

Ster advertentie
Ster advertentie