Podium
NTR

Marie Jacquot wordt chef bij Koninklijke Deense Opera

foto: Werner Kmetitschfoto: Werner Kmetitsch
  1. Klassiekchevron right
  2. Marie Jacquot wordt chef bij Koninklijke Deense Opera

De jonge Franse dirigent Marie Jacquot heeft een 5-jarig contract getekend bij de Koninklijke Deense Opera.

Vanaf 2024 is zij chef-dirigent van het operahuis in Kopenhagen. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Alexander Vedernikov, die in 2020 plotseling stierf aan de gevolgen van Covid-19. Het is niet haar eerste functie als chef-dirigent van een operahuis. Sinds 2019 is zij eerste kapelmeester bij de Duitse Opera am Rhein in Düsseldorf/Duisburg.

De 31-jarige Marie Jacquot is geboren in Parijs en studeerde daar trombone aan het conservatorium. Vervolgens ging zij naar Wenen en Weimar om directie te studeren. Zij kreeg in die tijd onder meer les van Simon Rattle en Zubin Mehta.

Jacquot dirigeerde al een aantal grote orkesten, waaronder de Wiener Symphoniker en het Orchester des Bayerischen Rundfunks in München. In 2020 was zij genomineerd als “nieuwkomer van het jaar” bij de International Opera Awards.

Overigens beschouwt zij zich niet als “vrouwelijke” dirigent. Zij vindt dat dan de nadruk teveel komt te liggen op het geslacht in plaats van op het beroep dat zij uitoefent, zo vertelde zij in een interview vorig jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie