Podium

Sjostakovitsj prijs voor Andris Nelsons

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Sjostakovitsj prijs voor Andris Nelsons

Dirigent Andris Nelsons ontvangt de Sjostakovitsj Prijs. Dat is zaterdag bekend gemaakt. “Nelsons is een kunstenaar die de menselijke aspecten in de muziek van Sjostakovitsj naar de huidige tijd vertaalt”, aldus Tobias Niederschlag, artistiek leider van de Internationale Sjostakovitsj Dagen in het Duitse Gohrisch.
De 40-jarige Letse dirigent schaart zich in illuster rijtje met onder meer violist Gidon Kremer en collega-dirigent Kurt Sanderling. Nelsons behoort tot de meest toonaangevende dirigenten van zijn generatie. Hij is dirigent van onder meer het Gewandhausorchester Leipzig en bij de Boston Symphony Orchestra.

Nelsons krijgt de prijs pas in juni tijdens de Sjostakovitsj dagen in Gohrisch, een plaats ten zuidoosten van Dresden.

Nelsons nam vorig jaar de 4e en 11e symfonie van Sjostakovitsj op met het Boston Symphony Orchestra. Daar won hij twee Grammy Awards voor.
En vorige week verscheen zijn nieuwe cd met het Boston Symphony, met onder meer de 6e en 7e Symfonie van Sjostakovitsj. Nelsons zegt: “De muziek van Sjostakovitsj zit diep in mijn hart geworteld. De emoties zijn tijdloos en ik hoop dat het publiek dat net zo ervaart als ik.”

Ster advertentie
Ster advertentie