Podium
NTR

Europese radio-orkesten in bestaansgevaar

foto: RSO Wien / Nancy Horowitz
  1. Klassiekchevron right
  2. Europese radio-orkesten in bestaansgevaar

Radio-orkesten hebben het zwaar in deze tijden. Het laatste nieuws is dat Radio Symphonieorchester Wien zijn voortbestaan in gevaar ziet raken. De Oostenrijkse publieke omroep RFO maakt bekend te snijden in de financiering van het Weens radio-orkest. Het orkest zal alternatieve inkomstenbronnen moeten vinden.

Het is een opvallende ontwikkeling in een land als Oostenrijk, dat zo bekendstaat om zijn klassiekemuziekcultuur. De Britse omroep BBC maakte vorig jaar ook al bekend te bezuinigen op zijn radio-orkesten.

Podium vroeg aan Maurits Haenen, directeur van Stichting Omroep Muziek, om duiding: "Als de radio vroeger een stuk wilde uitzenden, moest het vaak speciaal opgenomen worden. Tegenwoordig is er zoveel muziek gemakkelijk online te vinden. Daarom moet een radio-orkest zijn taken zien te verbreden."

Radio-orkesten in Nederland

In Nederland werden in 2005 het Radio Kamer Orkest en het Radio Symfonie Orkest samengevoegd tot de Radio Kamer Filharmonie. Maar tien jaar geleden is dat kamerorkest opgeheven. Die bezuiniging van het Kabinet Rutte I heeft zijn sporen achtergelaten in het radio-aanbod.

Van de drie radio-orkesten is alleen het Radio Filharmonisch Orkest nog overgebleven. Het orkest speelt voor de radio-series, zoals de NTR ZaterdagMatinee en het AVROTROS Vrijdagavondconcert. Het orkest heeft ook als taak om nieuwe Nederlandse muziek uit te voeren.

Taken verbreden

Maurits Haenen wil voorkomen dat het Radio Filharmonisch Orkest het volgende slachtoffer wordt van bezuinigingen. “Je moet je niet laten verlammen door het risico op bezuinigingen. Maar het zorgt er wel voor dat we elke dag relevant willen blijven en onze taken willen verbreden. Als je een brede groep aanspreekt, blijft de gemeenschap je steunen.”

Ster advertentie
Ster advertentie